Örnek iş birliğinin ikinci adımı tamamlandı

Yeşim ve İzmir Ekonomi Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Harekete Geç!” projesinin ilk fazının ardından ikinci dönem çalışmaları da başarıyla tamamlandı.

 
Projenin ikinci ayağı, 2020-21 akademik yılı bahar döneminde İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEU) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi (GSTF) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 1. sınıf öğrencileri ile sürdürüldü. Proje kapsamında öğrencilere sürdürülebilir moda ve plastik kullanımının dünyaya etkisi, baskı teknikleri ve görsel iletişim tasarımı konularında Yeşim yöneticileri tarafından eğitimler verildi. Öğrenciler sürdürülebilir gelecek teması ile doğadaki plastik atıklardan etkilenen hayvanlara dikkat çekmek için özel figürler tasarladı. Hazırlanan çevreci tasarımlar, Yeşim tarafından sağlanan bez maske ve çantalar üzerine basıldı.
 
Tekstil ve hazır giyim sektörünün sürdürülebilirlik teması çerçevesinde büyüme stratejilerine önem vermesi, markaların tüketicilerin talepleri doğrultusunda sürdürülebilir ürünleri tercih etmesi, gelecekte tüm iş yapış süreçlerinde sürdürülebilirlik kavramının öncelikli kriter haline gelecek olması, dünya kaynaklarının hızla tükenmesi ve iklim krizi gerçeği karşısında sektörün kaynakları hızla tüketmesi gibi konular da projeye yön verdi.   
 
Söz konusu proje kapsamında 2020-21 akademik yılı güz döneminde de Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 4. sınıf öğrencilerine sürdürülebilir modayla ilgili farkındalık kazandırılması amacıyla Yeşim Tasarım Müdürü Nergis Melek Akıncı ve Moda Tasarımcısı Dilara Gezer tarafından 6 hafta boyunca online eğitimler verilmişti. Eğitimler sonrası Yeşim tarafından sağlanan geri dönüştürülebilir kumaş ve aksesuarları kullanan 19 öğrenci, kendi imkanlarıyla 228 özel giysi tasarımına imza attı. İlgili tasarımların görsellerini içeren özel kataloğun yanı sıra projenin son çıktısı olarak da tüm bu tasarımlar, öğrencilerin hazırladığı sanal bir defileyle kamuoyu ile paylaşıldı.  
 
Yeşim söz konusu projeye sağladığı destekle her iki dönemde de sektörel tecrübe ve birikimini yeni yetişen genç tasarımcılara aktarmayı ve onlara ilham olacak ortamlar sağlamayı önceliklendirmiş oldu. Proje kapsamında öğrenciler mümkün olan en az kaynak ve en az atıkla doğaya ve insana değer veren bir ekosistem içerisinde işlevsel ve ilham veren tasarımlar hayata geçirmeyi deneyimleme şansı buldu.