Kadın dostu şirket
“Önce İnsan” felsefesiyle yol alan Yeşim, kurulduğu günden bu yana kadının toplumsal hayatta güçlenmesini önceliklendiriyor. Kadın çalışan sayısı en yüksek firmalar arasında olan Yeşim, kadın çalışanların iş gücüne sağladığı katma değerin bilinciyle, geçmişte olduğu gibi gelecekte de toplumsal cinsiyet eşitliği temelli çalışmalarını sürdürecek.
Adını bile bir kadın isminden alan Yeşim, 1988 yılında kurulan kreşiyle çalışan başta anneler olmak üzere çalışanların en büyük yükünü paylaşırken, firma bünyesinde faaliyet gösteren “Bizim Eşit Dünyamız”’ projesiyle çalışanların sosyal ve kültürel gelişimini destekliyor.
2009 yılında Türkiye Kalite Derneği’nin (Kal-Der) “Yönetim Kadının Hakkıdır” bildirisini de imzalayan Yeşim Tekstil’de, çalışanların yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor.
Yeşim, 2013 yılında kadın çalışanları için “Kadın değişirse, toplum değişir” sloganı ile Kelebeğin Dünyası projesini hayata geçirdi. Proje Yeşim sınırlarını aşarak dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların sağlık, haklar, kişisel gelişim gibi konularda farkındalık kazanmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeşim, bu proje ile Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan hibe almaya hak kazanarak, bu konuda yaptığı çalışmaları global arenada da duyurmayı başarmıştır. Proje halen Karapınar Mahallesi’nde yaşayan kadınlar için devam etmektedir.
Kelebeğin Dünyası projesi, 2019 yılından itibaren etki alanını genişleterek Yeşim Tekstil içinde hem kadınlara hem de erkeklere yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla “Bizim Eşit Dünyamız” adıyla yoluna devam etmektedir.
2014 yılında Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’na üye olan Yeşim, 2016-2019 yılları arasında Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubunun eş başkanlığı görevi yürütmüş, 2019 sonu itibariyle de Global Compact Yaygınlaştırma Grubunda yerini almıştır. Yeşim, söz konusuy görevleriyle Türkiye’de kadınla ilgili çalışmalara liderlik etmektedir.
Yeşim, koordinatörlüğünde BUSİAD (Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği) ve BUİKAD (Bursalı İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği) iş birliğiyle 2016 yılında Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu kuruldu.
Yeşim, kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi için, United Nations Women ile United Nations Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”ne de (WEPs) 2015 yılında imza atmıştır. Attığı bu imzayla birlikte cinsiyet eşitliğine ve kadının iş hayatında, toplumda güçlenmesine yönelik çalışmalar yapacağına ve bu çalışmaları da her yıl raporlayacağına dair söz vermiştir.
Yeşim, Mor Salkın Kadın Danışma ve Danayışma Derneği iş birliğiyle iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesi için 2016 yılında “Evde İşte Eşitlik” projesini hayata geçirdi.
Yeşim’de 2016 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kuruldu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası oluşturuldu.
Tüm bu çalışmalara ek olarak TÜSİAD’ın (Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma grubunda da yer alan Yeşim, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yürütmekte olduğu “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi”nin de Üst Danışma Kurulu’nda görev almaktadır. Hollanda Başkonsolosluğu hibesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve IPSOS’un araştırma desteğiyle hayata geçirilen proje, iş dünyasında kadın hakları konusunda farkındalık yaratmayı ve kadınların çalışma ortamlarını iyileştirerek iş yaşamında daha etkin rol alabilmelerini hedefliyor.
Kadının Güçlenmesi konusunda şirketin aldığı ulusal veya uluslararası ödüller: