Kadın dostu şirket

 

 “Önce İnsan” felsefesiyle yol alan Yeşim, kurulduğu günden bu yana kadının toplumsal hayatta güçlenmesini önceliklendiriyor. Kadın çalışan sayısı en yüksek firmalar arasında olan Yeşim, kadın çalışanların iş gücüne sağladığı katma değerin bilinciyle, geçmişte olduğu gibi gelecekte de toplumsal cinsiyet eşitliği temelli çalışmalarını sürdürecek. 

 

 

 

Adını bile bir kadın isminden alan Yeşim, 1988 yılında kurulan kreşiyle çalışan başta anneler olmak üzere çalışanların en büyük yükünü paylaşırken, firma bünyesinde faaliyet gösteren “Bizim Eşit Dünyamız”’ projesiyle çalışanların sosyal ve kültürel gelişimini destekliyor. 

 

 2009 yılında Türkiye Kalite Derneği’nin (Kal-Der) “Yönetim Kadının Hakkıdır” bildirisini de imzalayan Yeşim Tekstil’de, çalışanların yarıdan fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Yeşim, 2013 yılında kadın çalışanları için “Kadın değişirse, toplum değişir” sloganı ile Kelebeğin Dünyası projesini hayata geçirdi. Proje Yeşim sınırlarını aşarak dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınların sağlık, haklar, kişisel gelişim gibi konularda farkındalık kazanmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Yeşim, bu proje ile Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan hibe almaya hak kazanarak, bu konuda yaptığı çalışmaları global arenada da duyurmayı başarmıştır. Proje halen Karapınar Mahallesi’nde yaşayan kadınlar için devam etmektedir.


Kelebeğin Dünyası projesi, 2019 yılından itibaren etki alanını genişleterek Yeşim Tekstil  içinde hem kadınlara hem de erkeklere yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla “Bizim Eşit Dünyamız” adıyla yoluna devam etmektedir.

 

2014 yılında Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’na üye olan Yeşim, 2016-2019 yılları arasında Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubunun eş başkanlığı görevi yürütmüş, 2019 sonu itibariyle de Global Compact Yaygınlaştırma Grubunda yerini almıştır. Yeşim, söz konusuy görevleriyle Türkiye’de kadınla ilgili çalışmalara liderlik etmektedir.

Yeşim, koordinatörlüğünde BUSİAD (Bursa Sanayici ve İş İnsanları Derneği) ve BUİKAD (Bursalı İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği) iş birliğiyle 2016 yılında Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu kuruldu.

Yeşim, kadın-erkek eşitliği ve kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi için, United Nations Women ile United Nations Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”ne de (WEPs) 2015 yılında imza atmıştır. Attığı bu imzayla birlikte cinsiyet eşitliğine ve kadının iş hayatında, toplumda güçlenmesine yönelik çalışmalar  yapacağına ve bu çalışmaları da her yıl raporlayacağına dair söz vermiştir.

Yeşim, Mor Salkın Kadın Danışma ve Danayışma Derneği iş birliğiyle iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesi için 2016 yılında “Evde İşte Eşitlik” projesini hayata geçirdi.

Yeşim’de 2016 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi kuruldu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası oluşturuldu. 

Tüm bu çalışmalara ek olarak TÜSİAD’ın (Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma grubunda da yer alan Yeşim, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yürütmekte  olduğu “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi”nin de Üst Danışma Kurulu’nda görev almaktadır. Hollanda Başkonsolosluğu hibesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve IPSOS’un araştırma desteğiyle hayata geçirilen proje, iş dünyasında kadın hakları konusunda farkındalık yaratmayı ve  kadınların çalışma ortamlarını iyileştirerek iş yaşamında daha etkin rol alabilmelerini hedefliyor.

Kadının Güçlenmesi konusunda şirketin aldığı ulusal veya uluslararası ödüller:

 

  • 2010 Yeşim, BUİKAD’dan (Bursalı İş Kadınları Derneği) “Kadın istihdamına en çok değer veren firma” ödülünü aldı.
  • 2013 Yeşim Kadın ve Çocuk Kulübü; kadına ve kız çocuklarına yönelik yaptığı çalışmalar nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yedişehir Enstitüsü ve Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nden ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ kapsamında ‘Çalıkuşları Bursa’yı keşfediyor’ adı ile ödüle layık görüldü.
  • 2014 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi” çalışmaları kapsamında yapılan yarışmada Türkiye’de en iyi 2. firma seçildi. 
  • 2015 Yeşim, Uludağ Soroptimist Kulübü ile birlikte kadın çalışanlarına yönelik yürüttüğü “Kelebeğin Dünyası” projesi  ile projenin sürdürülebilir olması, kadınların hayatlarına değer katması ve onların gelişimlerini desteklemesi yönleriyle Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan 5 bin Euro fon almaya hak kazandı.
  • 2017 Yeşim, Kelebeğin Dünyası projesi ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen SÜR 2017 Konferansında sürdürülebilirlik hikayesini anlatmaya değer beş firmadan biri olarak seçildi. 
  • 2017 WEPs imzacısı firmalar için yön gösterici olacak Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) Uygulama Rehberi’nde, Yeşim, çalışanları için ücretsiz çocuk bakım hizmeti sunan kreşi ve kadının güçlenmesi konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye’deki en iyi örneklerden biri olarak gösterildi. 
  • 2017 Yeşim Kreşi, ABD’de dünyada 19 milyon kişiye ulaşan PRI radyosunda haber oldu.
  • 2019 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından, özel sektöre hizmet sunumuna katılım konusunda araştırmalar yapmak üzere görevlendirilen Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi (ICRW), yayımladığı “Bakım ve Rekabet Edebilirlik Saha Araştırması Raporu”nda Yeşim’i “Özel Sektörde Kadınların Bakım İhtiyaçlarını Karşılayan Küresel En İyi Uygulamalar” arasında gösterdi.
  • 2019 Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Genel Merkezi, İnsana Değer Ödülleri'nde “Jenerasyon ve Çeşitlilik Yönetimi” kategorisindeki birincilik ödülüne Yeşim’i layık gördü.
  • 2020 Yeşim; Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’nin (ICRW) dünyaca ünlü hazır giyim firması Nike adına markanın 2025 stratejileri kapsamındaki “Kadınların güçlendirilmesi” temasıyla gerçekleştirdiği “Tekstilde Cinsiyet Eşitliğinin Artırılması” araştırma raporunda örnek firma gösterdi.
  • 2021 Yeşim, Capital Dergisi tarafından sekizincisi gerçekleştirilen “Kadın Dostu Şirketler” araştırmasında da 42. sırada yer alarak ilk 50’ye girme başarısını gösterdi.
  • 2021 Yeşim, Kadın Dostu Markalar Platformu tarafından organize edilen “Kadın Dostu Markalar Özel Ödülleri” töreninde Farkındalık Ödülü ile Tüketici Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı.
  • 2021 Ekonomist Dergisi’nin düzenlediği Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması’nda Yeşim, “Anadolu 500 Kadın Dostu” firma arasında üçüncü oldu.
  • 2021 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi” (BADV) kapsamında projeye dahil olan şirketlerin yürüttükleri çalışmaların kadın çalışan üzerindeki etkisini konu alan bir video çalışmasında yer aldı.
  • 2021 Yeşim, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Ankara Ofisi’nin hazırladığı “Kurumlar Arası İş Birlikleri ile Kadın İstihdamını Desteklemek: Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Uygulamaları” raporunda iyi örnek gösterildi.