Gönüllülük Projeleri ve Toplumla Paylaşım

Yeşim Tekstil kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda toplumdan aldığını topluma geri vermeyi ilke edinmiş, bu sebeple de birçok gönüllülük projesini hayata geçirmiştir. Yeşim'in kurumsal hedefleri ve misyonları doğrultusunda desteklediği sosyal sorumluluk projelerinin konuları ise öncelikli alanı olan firma çalışanları için yapılan gönüllü çalışmalar dışında kadın, spor, çevre ve eğitim olmak üzere dört kategoride gruplandırılmıştır.

                                      

Çalışanlar

Yeşim Tekstil çalışanlarının kişisel gelişimlerine de büyük önem vermektedir. Bu nedenle kendi bünyesinde gönüllü çalışanlarla hayata geçirdiği sosyal aktivite kulüplerinin yaptıkları gönüllü çalışmalarla hem çalışanlarının kişisel gelişimlerine destek olmakta hem de çalışanlarında gönüllülük bilinci oluşturup, yaygınlaştırmaktadır.

Kelebeğin Dünyası

Yeşim Kadın ve Çocuk Kulübü ve Uludağ Soroptimist Kulübü; Yeşimli kadınların eğitim, sağlık ve kişisel gelişim konularında farkındalığını arttırmak amacıyla 2013 yılında “Kelebeğin Dünyası” adıyla bir projeye start verdi. “Kadın değişirse, toplum değişir” sloganı ile hayata geçirilen Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında bugüne kadar; “Kadın ve Sağlık”, “Kadın ve Hukuk”, “Kadın ve Aile/Kişisel gelişim” olmak üzere üç ana başlıkta gerçekleştirilen etkinliklerle, kadınların farkındalıklarının arttırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirildi.

Proje süresince yürütülen bütün etkinlikler 2 ayda bir Türkçe ve İngilizce e-bülten olarak yayınlanıyor. Projenin yaygınlaştırılması ve görünürlüğünün sağlanabilmesi için Facebook sayfasından İngilizce ve Türkçe paylaşımlar yapılıyor.

2013 yılından bu yana bir çok başarılı etkinliğe imza atan proje; sürdürülebilir olması, kadınların hayatlarına değer katması ve gelişimlerini desteklemesi yönleriyle 2015 yılında, Avrupa Uluslararası Soroptimist Eylem Fonu’ndan 5 bin Euro fon almaya hak kazandı. 

Proje halen Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na (TEGV) devam eden çocukların anneleri ve Panayır Şükrü Şankaya İlkokulu’nun annelerine yönelik olarak devam etmektedir.

 

Bizim Eşit Dünyamız

 

Kelebeğin Dünyası projesi, 2019 yılından itibaren etki alanını genişleterek Yeşim Tekstil  içinde hem kadınlara hem de erkeklere yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla “Bizim Eşit Dünyamız” adıyla yoluna devam etmektedir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmalarıyla bilinen sanatçı Tuba Ünsal’ın katıldığı lansman toplantısıyla start alan proje Yeşim çatısı altında kadın ve erkek çalışanları  için farkındalık söyleşileri organize etmeye devam ediyor. 

 

Evde İşte Eşitlik

Yeşim Tekstil, iş yerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kadına yönelik şiddete tolerans göstermeyen bir iş kültürünün geliştirilmesi için “Evde İşte Eşitlik” projesini başlattı. Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, TÜSİAD’ın iş birliği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Sabancı Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İş yeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi” için Türkiye’deki 17 pilot firmadan biri olarak seçilen Yeşim Tekstil, “Evde İşte Eşitlik” projesi ile çalışanlarında bu konuya yönelik bir farkındalık oluşturmayı hedefliyor.


Türkiye’deki diğer 17 firmanın temsilcileri ile birlikte Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından verilen eğitimlere katılan Yeşim Tekstil’den iki temsilci, bu çerçevede “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kavramları”, “Şiddet Türleri”, “Yasal Çerçeve” ve “Eğitim Becerileri” konularında eğitimler aldılar. Evde İşte Eşitlik Projesi kapsamında ise tüm çalışanlara alınan bu eğitimler doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitimler veriliyor. Ayrıca bu konudaki çalışmalara yön vermek üzere firma bünyesinde yöneticilerin ve sendika temsilcisinin yer aldığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi” liderliğinde yapılan çalışmalarda evde veya iş yerinde şiddete maruz kalan çalışanlar için psikolojik ve hukuki destek verecek birimlere yönlendirecek bir sistemin kurulması hedefleniyor. Yeşim Tekstil tüm bu çalışmalar kapsamında özellikle şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili çalışmaları ile bilinen Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte çalışıyor.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası

 

Dilek Ağacı

 

“Dilek Ağacı” projesi kapsamında Yeşim gönüllüleri her yılbaşında, yaptıkları kampanya ile hediyeler alarak LÖSEV/LÖDER çatısı altında tedavi gören çocukların mutluluğuna ortak oluyor. Alınan tüm hediyeler LÖSEV/LÖDER tarafından düzenlenen yılbaşı eğlencesinde çocuklara dağıtıldığı gibi, lösemi hastası çocukların evlerine ve hastane odalarına da ulaştırılıyor.

 

İyilik İçin Koş

 

2017 yılında Yeşim Tekstil Üretim Direktörü Kerim Bayram’ın öncülüğünde başlayan iyilik için koşma geleneği, 2018 yılında Yeşim Koşu Takımının kurulmasıyla devam etti. Yeşimli gönüllülerden oluşan Yeşim Koşu Takımı, İstanbul Maratonu’nda Türk Eğitim Vakfı (TEV) - Şükrü Şankaya Eğitim Fonu projesi için koşuyor. Yeşim, çalışanlarının ve tüm paydaşlarının bağışlarıyla üniversiteli gençlerin eğitim harcamalarına destek oluyor.

 

İyilik Yap, Fark Yarat

 

Yeşimli gönüllüler, Çevre ve Sosyal Sorumluluk Kulübü’nün liderliğinde 2018 yılından bu yana organize edilen “İyilik yap, fark yarat” etkinliği kapsamında kermes düzenleyerek elde ettikleri geliri her yıl başka bir okulun ihtiyacını karşılamak için bağışlıyor. İlk kermesin geliri Panayır Şükrü Şankaya İlkokulu’na konferans salonu olarak harcanırken, 2019 yılında toplanan bağışla lise sıralarındaki gençlere gönüllülük ve sosyal girişimcilik farkındalığı kazandırmak için başlatılan “Önce İnsan: Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” projesi finanse edilmiştir.

 

 

Yeşim’de sosyal sorumluluk projelerinde desteğini ortaya koyan 30 kişilik kemik bir gönüllü ekibi bulunmaktadır.  Gönüllü ekibi sosyal kulüp liderleri, üst düzey yöneticiler başta olmak üzere her ademeden bu işi gönülden sahiplenmiş Yeşimlilerden oluşuyor. Paydaşlarımız tüm projelerimizde en büyük destekçilerimiz olmaktadır.

 

Aramızdaki Engelleri Kaldırıyoruz

 

Sosyal sorumluluk bakış açısıyla bugüne dek insan odaklı pek çok projeye imza atan Yeşim Tekstil, bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Firmanın konfeksiyon departmanı çalışanları, bölümde görev yapan işitme engelli çalışanlarla daha iyi iletişim kurabilmek adına 2018 yılında kursa katılarak, MEB onaylı işaret dili sertifikası almaya hak kazandı.

 

Kan Ver Can Ver

 

Yeşim gönüllüleri geçtiğimiz yıllarda düzenli olarak kan vererek, ihtiyaç sahiplerine umut oldu. Yeşim Tekstil Konfeksiyon Departmanı liderliğinde, Yeşim Çevre ve Sosyal Sorumluluk Kulübü’nün organize ettiği kan bağışı kampanyasıyla Yeşimliler kan ve kök hücre bağışında bulunuyor. 

Spor

Yeşimspor Kulübü

YeşimSpor

Yeşimspor Kulübü, Bursalı gençlere spor yapma olanağı sağlamak ve altyapıdan geleceğin basketbolcularını yetiştirmek üzere, 24 Ocak 2003'te kuruldu. Basketbol branşında kurulan ve bugüne kadar altyapıda bir çok önemli başarıya imza atan Yeşimspor Kulübü, yıllardır Bursalı çocuklara spor yapma imkanı sağlayarak geleceğin basketbolcularını yetiştiriyor.

Şükrü Şankaya Futbol Okulu

Şükrü Şankaya Futbol OkuluBursasporlu Profesyonel Futbolcular Derneği tarafından yaptırılan Şükrü Şankaya Futbol Okulu’na maddi ve manevi destek verilerek yüzlerce çocuğun profesyonel koşullarda spor yapması sağlanmaktadır. Ayrıca her yıl belirlenen kontenjan dahilinde, Yeşim Tekstil çalışanlarının çocukları da okuldan ücretsiz faydalanmaktadır.

 

Çevre

Yeşim Hatıra OrmanıYeşim’in, çevre konusunda yaptığı sosyal sorumluluk  projeleri Türkiye’de birçok başarılı çalışmaya imza atan bir sivil toplum kuruluşu olan TEMA ile birlikte hayata geçirilmektedir. Bu projelerden en önemlileri arasında Şükriye Köyü’nün evlet edindirilmesi, Şükrü Şankaya Hatıra Ormanı ve kreşte hayata geçirilen Minik Tema projesidir.

 

Tema ile ortak projeler

1- Kardeş Köy Projesi: Şükriye Köyü – 2000
2- Şükrü Şankaya Hatıra Ormanı - 2006
3- Geri Dönüşüm Dostu Okullar Projesi – 2007
4- Küresel Isınmaya Önlem Alalım - 2007

Eğitim

TEV-Şükrü Şankaya Eğitim Bursu

Şükrü Şankaya Eğitim Bursu - Yeşim TekstilYeşim Tekstil, 2006 yılında Türkiye Eğitim Vakfı (TEV) ile ortaklaşa “Şükrü Şankaya Eğitim Bursu” projesini hayata geçirdi. Firma TEV ile birlikte maddi durumu yeterli  olmayan başarılı gençlerin eğitimine  Şükrü Şankaya anısına oluşturulmuş “Şükrü Şankaya Eğitim  Fonu” aracılığı ile  destek oluyor. “Eğitim için atılan her adım hayatımızı değiştirir” sloganıyla hayata geçirilen Şükrü Şankaya Eğitim Bursu’na Yeşim çalışanlarının yanı sıra, firmanın müşteri ve tedarikçileri tarafından da gönüllü destek sağlanarak, fona düzenli para akışı sağlanıyor.  

 

Şükrü Şankaya İlköğretim Okulu ve Anadolu Lisesi

Şükrü Şankaya Anadolu LisesiSağlığında eğitime elinden geldiğince destek olmaya gayret eden Yeşim Tekstil kurucularından Şükrü Şankaya’nın bu misyonu Yeşim Tekstil tarafından devam ettirilmektedir. Bu nedenle Şükrü Şankaya tarafından kurulan Şükrü Şankaya İlköğretim Okulu ve Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’ne maddi ve manevi yardım yapılarak ilkokul ve liseye devam eden çocukların eğitimine destek verilmektedir.

 

 

“Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz”

 

Yeşim Tekstil, SosyalBen Akademi ve Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi iş birliği ile oluşturulan örnek çalışma ile Şükrü Şankaya Anadolu Lisesinde 2019 yılı ekim ayından itibaren “Önce İnsan - Gönülden Yapılan İşleri Nesillerdir Destekliyoruz” adıyla yeni bir projeye başlandı. Proje ile firma kurucularımızdan merhum Şükrü Şankaya’nın hayırseverlik anlayışını sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilinci ile birleştirerek, lise sıralarındaki gençlere hayat boyu sürdürülebilir bir sorumluluk kazandırmak amaçlanıyor. Proje ile Bursa’da bu modeli yerleştirildikten sonra tüm Türkiye’deki liselerde “Önce İnsan” adı altında sosyal girişimcilik dersi verilmesi hedefleniyor. 

 

Toplumla paylaşım

Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact)

Yeşim Tekstil tüm bu projelerin yanı sıra 2006 yılında hazır giyim ve tekstil sektöründe Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (UN Global Compact Network) imzalayan ilk  firma olarak, insan hakları, işçi standartları ve çevre konularında uluslararası sözleşme ilkelerine uyma sözü vermiştir. Tamamen gönüllü bir oluşum olan bu network ağında yer alarak, sosyal sorumluluk ve sosyal uygunluk konularında yaptığı çalışmaları 2006 yılından bu yana raporlayan Yeşim Tekstil’in yıllık faaliyet raporlarına buradan ulaşabilirsiniz.

2014 yılında Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu’na üye olan Yeşim, aynı zamanda Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nda eş başkan olarak görev alarak, Türkiye’de kadınla ilgili çalışmalara liderlik etmiştir. Yeşim, 2019 yılı başından sonra da Global Compact Yaygınlaştırma Kurulu’nda görev ve sorumluluk üstlenmeye başlamıştır.

"Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)

2015 yılında Birleşmiş Milletler’in birimleri olan UN Women ile UN Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) gönüllü bir yaklaşımla imza atan Yeşim Tekstil, cinsiyet eşitliğine ve kadının iş hayatında, toplumda güçlenmesine yönelik çalışmalar yapacağına ve bu çalışmaları da her yıl raporlayacağına dair söz vermiştir.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu

 

Yeşim koordinatörlüğünde, BUSİAD (Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) ve BUİKAD (Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği) iş birliği ile dünyada ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaların Bursa’ya taşınması hedefiyle 2016 yılında Global Compact Türkiye’ye bağlı olarak Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu oluşturulmuştur. Yeşim’in liderlik ettiği platformun amacı Bursa’da “Kadın Dostu Firmaları” arttırarak Bursa’yı Türkiye’de pilot il haline getirmektir.