13 Aralık 2019
Üç kurum güçlerini birleştirerek örnek projeye start verdi
Lise sıralarındaki gençlere hayat boyu sürdürülebilir bir sorumluluk kazandırmayı amaçlayan yeni bir proje hayata geçiriliyor. Yeşim Grup, SosyalBen Akademi ve Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’nin örnek bir iş birliğine imza attığı proje kapsamında Türkiye’deki gönüllülük oranının arttırılması ve daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak adına güçlü bir farkındalık sağlanması hedefleniyor.
Yeşim’in kurucularından Şükrü Şankaya’nın hayat felsefesi olan ve uzun yıllardır gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projelerinde ve farkındalık çalışmalarında kendine hayat bulan “Önce İnsan” felsefesi, örnek bir iş birliği ile yeni bir boyut kazanıyor. İş birliği kapsamında Yeşim, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi ve “Dünyadan biz sorumluyuz” sloganıyla yurt içinde - yurt dışında sosyal sorumluluk projeleri üreten danışmanlık şirketi SosyalBen Akademi bir araya geldi. Çalışma kapsamında Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’nde uygulamaya koyulan “Önce İnsan” projesi ile firma kurucularından Şükrü Şankaya’nın hayırseverlik anlayışını sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilinci ile birleştirerek, lise sıralarındaki gençlere hayat boyu sürdürülebilir bir sorumluluk kazandırmak amaçlanıyor.
“Önce İnsan - Gönülden yapılan işleri nesillerdir destekliyoruz” sloganı ile hayata geçirilecek yeni projenin lansmanı; Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi proje öğrencileri, öğretmenleri, Yeşim gönüllü ekibi, SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi ve SosyalBen Akademi ekibinin katılımıyla Yeşim Grup Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılışta söz alan Yeşim Grup Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, firma kurucularından merhum Şükrü Şankaya’nın hayırseverlik anlayışı ile tüm ülkeye örnek olduğunu ve hayatı boyunca başta eğitim olmak üzere çok sayıda çalışmaya imza attığını hatırlattı. Merhum Şükrü Şankaya’nın bıraktığı mirasın günümüzde de Yeşim Grup üzerinden yürütülen çok sayıda kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında ve Şankaya Ailesi’nin öncülüğündeki hayırseverlik faaliyetlerinde hayat bulduğunun altını çizen Cesur, şöyle devam etti: “Projemizin merhum Şükrü Şankaya’nın 15. ölüm yıldönümünde hayata geçmesi bizim için ayrı bir önem taşıyor. Çalışma ile hayırseverlik anlayışını sosyal sorumluluk ve gönüllülük bilinci ile birleştirerek, lise sıralarındaki gençlere hayat boyu sürdürülebilir bir sorumluluk kazandırmak ve bunu yaygınlaştırmak amaçlanıyor. Bunun için SosyalBen Akademi, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi ve Yeşim iş birliği ile Türkiye’de örneği olmayan ortak bir çalışmaya imza atıyoruz. Güçlerini birleştirerek etki alanlarını genişletmiş bu üç kurumun Türkiye’deki gönüllülük oranını arttırabilmek ve daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak adına güçlü bir farkındalık sağlamak üzere başladıkları bu yolculuğu sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Gönüllülük projelerini teşvik, temsil ve bilinçlendirme başlıkları altında “gönüllülük” kavramı adına kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını ve bu üç kavram üzerinden gönüllülük uygulamaları çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi, toplumdan aldığını topluma geri verme misyonu ile yola çıkan Yeşim ve SosyalBen Akademi’nin toplumsal faydanın sürdürülebilir olmasında aktif rol oynayan gönüllü sayısının ve kapasitesinin arttırılmasını amaçladığını kaydetti. Hayata geçirilen projenin ilk ayağı olarak lise öğrencilerine aktif gönüllülük ve sivil toplum bilincini kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Çiftçi, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi’nde okuyan 30 öğrenciye “Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Girişimcilik” eğitimi vermeye başladıklarına değindi. Çiftçi, öğrencilere öncelikli olarak sosyal sorumluluk, sosyal girişimcilik, sosyal inovasyon ve gönüllülük kavramları anlatılacağını ve her ay belirlenen farklı temalarla öğrencilerin doğru sosyal sorumluluk projeleri geliştirmelerinin sağlanacağını belirterek, “17 Ekim 2019’da başlayan eğitim süreci oldukça faydalı ve verimli bir şekilde devam etmektedir. Bu eğitimin en başında öğrencilerin ilgili konular hakkında farkındalık düzeyleri, bilgi düzeyleri ve bakış açılarına yönelik veri elde edilmesi amacıyla da bir ön test uygulandı. Proje ile amacımız, SosyalBen Akademi olarak ülkemizdeki gönüllü sayısını arttırarak dünya standartlarına yaklaştırmaktır.” diye konuştu.
Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi Müdürü Yeşim Ömeroğlu Ünlü de son yıllarda maalesef eğitimin sadece sınıf geçmeye, sınavları kazanmaya ve iş bulmaya yarayan işlevinin ön planda tutulduğuna şahit olduklarını, oysa bunların eğitimin türevsel sonuçları olduğuna dikkat çekti. İşlev odaklı çabanın eğitimin bütünüymüş gibi algılanması ve sunulmasının eğitimi mekanik bir işleyişe mahkûm edeceğine vurgu yapan Ünlü, oysa eğitimin mekanik değil, insani bir sistem olduğunun altını çizdi. Ünlü, eğitimin merkezinde de insan yer aldığını ve bu nedenle her zaman “Önce İnsan”ı konuşmaya ihtiyaçları olduğuna değinerek, “Gelecekte, çevreye, tüm canlılara ve sorunlara karşı duyarlı, iyiliği, sevgiyi ve saygıyı önceleyen bir toplum görmek istiyorsak, temelini bugünden atmak zorundayız. Bu sebeple, öğrencilerimize, sürdürülebilir bir sorumluluk duygusu kazandırmak, gönüllülük bilinci oluşturmak, iyiliği herkese bulaştırarak ülkemizde gönüllülük oranını artırmak ve daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak üzere yola çıktık. Gönüllülüğün arttıkça dünyanın daha yaşanılır ve daha güzel bir yer haline geleceğine gönülden inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından showroom alanındaki kokteyl programına geçildi.